Omnichannel customer journey

Retail reality 

Welcome to the age of disruption

We leven in een tijdperk van disrupties. Een tijd waarin zich op veel vlakken in de afgelopen 5 jaar grotere veranderingen hebben voltrokken dan in de 50 jaar daarvoor. Een tijd waarin conventies van het ene op het andere moment overhoop gehaald kunnen worden, waarin complete branches plots fundamenteel zijn veranderd (of beter nog: veranderd worden), door 1 baanbrekend idee of nieuwe toetreder.

Drie opvallende voorbeelden:

  • Het grootste taxibedrijf ter wereld bezit zelf geen taxi’s (Uber, opgericht in 2009):
  • 's Werelds grootste aanbieder van accommodaties bezit zelf geen vastgoed om te verhuren (AirBnB, opgericht in 2008)
  • De meest waardevolle retailer ter wereld heeft zelf niet 1 product op voorraad (Alibaba, opgericht in 1999)

Een bedrijf wat nu succesvol is, bestaat over 5 jaar wellicht niet meer. En een bedrijf wat over 5 jaar de ster van de beurs is, moet op dit moment wellicht zelfs nog opgericht worden. In de S&P 500 (de aandelenindex met de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, gemeten naar hun marktkapitalisatie) hebben zich de laatste jaren enorme veranderingen voorgedaan. Zo is de gemiddelde leeftijd van de genoteerde bedrijven praktisch in een vrije val geraakt; Van 75 jaar in 1957, naar 25 jaar in 2003 en 10 jaar in 2014.

Je kunt je afvragen welke bedrijven in 2020 de lijst aanvoeren? Bestaan ze vandaag de dag uberhaupt al? En wat is de impact hiervan op retail?

(Voormalige) online pure players herschrijven de regels voor succes
De veranderde consument zette met z’n nieuwe shopping gedrag - geholpen door alle nieuwe technologien die hij tot z’n beschikking heeft - de verandering binnen retail in gang en nu zijn het vooral de (voormalige) online pure players die hun kansen ruiken. Terwijl veel traditionele retailers de omnichannel transitie niet meer kunnen maken (neem alleen in Nederland al de recente faillissementen van V&D, Macintosh, BAS Groep en Miss Etam), zijn het vooral voormalige pure players die de regels herschrijven en vanuit een digitale achtergrond de fysieke retail naar een nieuw tijdperk leiden.

Neem bijvoorbeeld Amazon. Na jaren als pure player - met weliswaar een netwerk van onbemande pick up counters en sinds 2015 een enkel bemande service store - opende Amazon in 2015 z’n eerste echte bookstore, met als uniek onderscheidend vermogen: een indeling, assortiment en sortering die volledig waren ontstaan vanuit online klantgedrag. Niet zonder succes, want Amazon verwacht komend jaar nog 300 - 400 van dit soort stores te openen. Terwijl de boekenbranche al jarenlang piept, kraakt en wegkwijnt, blaast Amazon met z’n data driven approach ongetwijfeld nieuw leven in de branche.

Coolblue - in Nederland al jarenlang een succesverhaal, dankzij hun extreme focus op klanttevredenheid - zet in navolging van het internationaal zeer succesvolle Appliances Online een eigen bezorg en servicenetwerk op, speciaal voor witgoedproducten. Waarom? Omdat ze alleen dan werkelijk meerwaarde aan de klant kunnen bieden, in de vorm van installatie, advies en het direct afvoeren van het oude product. Een service die enorm veel meerwaarde biedt en je formule wegleidt uit de ratrace om de laagste prijs. Een voorwaarde voor succes.

Een derde innovator is het Russische Lamoda (onderdeel van Rocket Internet). De online fashion retailer biedt z’n 1.5 miljoen klanten een zeer interessante meerwaarde. Heb je een order bij hen geplaatst? Dan komt hun eigen bezorger (op afspraak) bij jou thuis en geeft je 15 minuten om je artikelen te passen, proberen, bekijken. Advies nodig? Ook daarin kunnen ze voorzien. Slechts de items die je bevallen reken je direct bij de bezorger af, de overige items worden direct retour genomen. Een ideale, klantgerichte service in het land waar de postbezorging vreselijk onbetrouwbaar is en winkels vaak ver weg en moeilijk bereikbaar zijn. Het kan zomaar de doodsteek zijn voor alle traditionele fashionretailers aldaar.

 

Excelleer op alle fronten
Treacy & Wiersema, ken je ze nog? Deze goeroes lanceerden met hun “waardestrategieën” een model om merken zich te laten onderscheiden. Maar anno 2016 speel je - een enkele uitzondering daargelaten - pas mee als je op alle facetten excelleert:

  • Operational excellence
  • Customer intimacy
  • Cost leadership

Maak het memorabel
Daar komt nog bij dat we anno 2016 steeds meer “ketenmoe” worden. We nemen geen genoegen meer met in elke stad dezelfde saai retailer, met hetzelfde saaie assortiment en hetzelfde oninspirerende personeel.

“De consument is “ketenmoe” geworden en zoekt naar onverwachtse ervaringen, die van shoppen weer een belevenis maken.”

Zoals PWC het in z’n Total Retail 2015 rapport stelt:
“As online shopping continues to grow at the expense of store visits, the premium in the future will be on creating unique, brand-defining experiences that keep customers coming back— whatever the channel. “

Leg hier je focus op in 2016!

Zet deze topics bovenaan je prioriteitenlijst dit jaar, als je de komende jaren succesvol wilt zijn en blijven:

  1. Convert to a Customer Centric Company
    Van je visie tot je store concept en van je services tot de inzet van je data: zet de consument en zijn journey in het centrum van alles wat je doet. Sterker nog, richt je organisatie zo in, dat de eisen en wensen van jouw klant perfect zijn geborgd. Een Directeur Tevreden Klanten in je board? Helemaal zo’n gek idee niet. Faciliteer vervolgens “mass personalisation”: gebruik je data en klantinzichten om op grote schaal elke klant z’n unieke klantreis te laten beleven en gebruik individuele inzichten voor het optimaliseren van de dienstverlening naar al jouw klanten.
  2. Empower and engage your employees
    Personeel is belangrijker dan ooit. Integreer ze binnen je omnichannel formule en je operatie, geef ze digitale tools om alle relevante online kennis en data (single view of stock, single view of customer) op de winkelvloer te ontsluiten en vice versa. Zorg dat ze - met inzet van employee apps - de kennis en motivatie hebben om het verschil te maken en ambassadeurs van hun merk worden.
  3. Maak het onmogelijk om niet te kopen | Seamless Total Retail
    Omnichannel, total retail, everywhere commerce, noem het zoals je wilt. In de new retail reality is alles altijd en overal shoppable. Zorg voor een seamless shopping experience, of jouw klant nu webroomt, showroomt, boomeroomt, of op wat voor manier dan ook met jouw producten of diensten wordt geconfronteerd.

Een merk, een kanaal, een visie: seamless everywhere commerce.

Inspireer en activeer met verleidelijke content
In de nieuwe retail reality is content king. Hoe strak je operatie ook is geregeld, uiteindelijk bepalen emotionele aspecten voor een belangrijk deel het succes van jouw merk. Een strak georchestreerd 360 graden (online/offline, fysiek/digitaal, mobile en social) content beleid en een verleidelijke executie met sterke (visuele) storytelling, inspireert, verleidt en activeert. En slaat zo een directe brug van content naar commerce.