Paid
Loyalty

Retail reality 

Is paid loyalty the future of retail?

Loyale klanten die een steeds groter aandeel van hun aankopen besteden bij jouw merk, dat is uiteraard waar elke retailer van droomt. Een middel dat hiervoor vaak ingezet wordt, is het oude vertrouwde loyalty programma. Het lijkt zo’n handig middel om inzicht te krijgen in je klanten, maar is het de kortingen die je weggeeft waard? De kortingen gaan ten koste van je marge en in hoeverre zijn loyale klanten niet sowieso bereid de volle prijs te betalen? Wordt het geen tijd voor een ander soort loyalty: paid loyalty?

To fee or not to fee?
Ondanks het feit dat klanten nu gewend zijn aan ‘gratis’ kortingen en beloningen bij een loyalty programma gaf een belangrijk deel van de consumenten aan open te staan voor een betaalde vorm van loyalty (The Loyalty Report 2018, onderzoek onder 16.000 consumenten). In het totaal gaf 37 % van de ondervraagden aan dat ze best willen betalen voor een loyalty programma [eng: enhanced benefits in a loyalty program]. Bij de Gen Z en de millennials liggen die percentages nog vele malen hoger, respectievelijk 47 en 46 procent.
Waarom ze open staan voor een betaald loyalty programma? Als consument zijnde begrijpen we natuurlijk heel goed wat de gedachte is achter het lidmaatschap, namelijk ons ervan te overtuigen meer producten te kopen en meer geld te besteden. Consumenten zijn op zoek naar de waarde van zo’n lidmaatschap voor hen: “what’s in it for me?”.

Met Amazon Prime zit je eerste rang
Game changer Amazon begreep in 2005 al dat de consument op zoek was naar een ander soort membership en lanceerde Amazon Prime. Het programma mocht in juni 2018 rekenen op zo’n 95 miljoen leden [eng:subscribers] en zou alleen van het Prime-programma al een jaarlijkse opbrengstenstroom van $9 billion hebben. Volgens verschillende bronnen shoppen de leden tweemaal zoveel en geven ook tweemaal zoveel uit als de niet-Prime leden. Een interessante deal dus voor Amazon.

Maar wat maakt de deal nou zo interessant voor de consument? Voor velen is het lidmaatschap vanzelfsprekend, alleen al vanwege het wegvallen van de verzendkosten [eng:For many, Amazon Prime is a no-brainer for its shipping perks alone]. Voor $119 per jaar kun je niet alleen ongelimiteerd gebruik maken van gratis verzending (de tweedaagse versie) [eng: unlimited free two-day shipping], maar heb je ook toegang tot de Prime streamingdienst van video en muziek, Kindle boeken en extra kortingen en deals bij partners.

[quote] Amazon Prime is a no-brainer for its shipping perks alone

Niet voor elke retailer zal het zo makkelijk zijn om van je loyalty programma een ‘product’ te maken, waar men voor wil betalen. Toch is het steeds meer de vraag vanuit de klant. Loyalty programma’s zijn namelijk zo gewoongoed geworden [eng: have become zo commonplace], dat de voordelen, zoals verjaardagskortingen, gratis upgrades, gespaarde korting meer als een recht dan een beloning voelen. De klant wil zich bijzonder voelen en daar zouden retailers op in kunnen spelen.

Shoppers want to pay for the privilege of loyalty
Zo concludeerde Calvin McDonald, CEO van Lululemon, de retailer in yoga- en fitnesskleding [eng: yoga and workout gear], na een test met een betaald loyalty programma in Edmonton, Canada: “Guests are seeing value beyond just the product.” De klant betaalt $128 per jaar en krijgt daarvoor onder meer een exclusieve sportlegging of shorts [eng: a member-exclusive pair of pants or shorts] (members only), geen verzendkosten en toegang tot speciale events en yogalessen. Het betaalde loyalty programma was in Canada zo succesvol dat het nu uitgerold gaat worden naar andere markten. En ze zijn er bij Lululemon van overtuigd dat het lidmaatschap ook nog wel wat omhoog kan.

Het outdoormerk REI biedt hun klanten de mogelijkheid om een ‘lifetime Co-op member’ te worden voor een luttele $20. De term Co-op member voert terug naar de beginperiode van REI toen het een bedrijf was, waarbij de klanten mede-eigenaar waren. Nu ontvang je als Co-op member korting, toegang tot de ‘garage sale’ en korting op workshops [eng: adventure classes].

A future proof paid loyalty program
Hoe zorg je ervoor dat de klant je loyalty programma de moeite waard blijft vinden? Of beter: zoveel van het merk is gaan houden, dat hij er graag geld voor over heeft om lid te blijven. Het belangrijkste is dat het loyalty-pakket relevant is en blijft. Het mooie van een membership is dat je geoorloofd heel veel data over de klant kunt bijhouden (een opt-in bij registratie is in het kader van de GDPR essentieel). Vergeet ook niet om te checken in hoeverre het lid gebruik maakt van de voordelen van het loyalty-programma. Wanneer hij amper gebruik maakt van de voordelen, zal hij ook minder geneigd zijn het lidmaatschap te verlengen. Voeg voordelen toe, die het programma relevant(er) maken voor de klant.

Neem een voorbeeld aan de uitgebreide (gratis) loyalty-programma’s van Sephora’s Beauty Insider en The Nordy Club van Nordstrom, die ‘exclusiviteit’ als belangrijk argument hebben voor het lidmaatschap. Denk daarbij aan gratis toegang voor member only-workshops, VIP-tickets voor events [eng: priority access to events], toegang tot ‘Invite-only’ events, de diensten van een personal shopper, stylist, beauty expert, etc. En last but not least: ook trouwe fans raken op een gegeven moment gewend aan de inhoud van het programma. Dus beloon je loyale klant met verrassende nieuwe voordelen van tijd tot tijd en je paid loyalty programma is future proof.

Wil jij meer weten over deze trend? Neem dan contact op met Erica Twigt, erica.twigt@kega.nl  op +31 (0)252 750275.